Thursday 19 April 2012

                                           
                                         Kek Black Forest
      Kek di atas tu....aku mendecorasikannya mengikut rentak hati ku saja.....mungkin masa ini hati tengah berdebar-debar, so jadilah dindingnya berliku-liku....nak tahu nozel no berapa yang mek yah guna...boleh apa salahnya . No 895 ya...hijau bawah tu mek yah guna nozel untuk daun jea..cuma tarik-tarik jangan di putuskan.
Ehh..banyak cakap pulak...isi penting ialah bahan kek tu...
Bahan-bahan
  2/3 cawan gula caster
  2/3 cawan tepung kek
  20g sebuk koko
  4 biji telur ( Mek Yah guna gred A)
  1 sudu makan overllet
  1/3 cawan air suam
  1 sudu kecil esen vanila
  1/3 cawan minyak ( Mek Yah guna minyak Sri Murni jea)

Cara-cara:

  1. Siapkan loyang, griskan dengan majerin dan alaskan dengan baking paper...Mek yah guna loyang 8" tinggi dia seperti kek di atas tu...
  2. Masukkan semua bahan kecuali minyak ke dalam mixer, dan putar dengan kelajuan tinggi...lebih kurang 7 ~ 10 minit. Sehingga adunan likat dan bersinar
  3. Masukkan minyak dan guna keadah kaup balik sehingga adunan sebati. 
  4. Masukkan adunan ke dalam loyang dan hentakkan 2 atau 3 kali untuk buang ruang udara dlm kek sahaja.
  5. Bakar selama 50 minit...oven Mek Yah 165C saja..
  6. Siap
Untuk nak mendeconya..kena ler sabar sikit....tunggu sejuk dulu...jadi sementara tunggu tu, bolehlah kita membuat dia punya krim...Mek yah guna buttercream jea.

  Bahan
  200gm Krimwell ( bole di beli di kedai bakery...rupanya lebih kurang shortening jugak ler)
  100 gm shortening ( Lemak sayur tu )
  1 sudu makan soft butter
  1 cawan gula aising (aising di ayak terlebih dahulu untuk mengelakkan berketul-ketul)
  2 sudu besar air suam

Cara-cara:
  1. Masukkan air suam dan gula aising kacau supaya gula mudah larut.
  2. Masukkan butter, shortening dan separuh dari krimwell lalu di pukul hingga lembut dan kembang (pastikan tidak berpasir)
  3. Kemudian masukkan baki krimwell dan pukul sekejap untuk sebatikan.
  4. Siap
  # Kemudian ready untuk di warnakan dan di decokan mengikut rasa dan kehendak...

  Selamat mencuba.
Ini gambaran atas kek yang Mek Yah punya..hehehe





   

 

3 comments:

  1. Cantiknya bunga....nak makan ler...

    ReplyDelete
  2. Salam kak, saya nak tanya, overllet tu sudu besaw atau sudu kecil?

    ReplyDelete
  3. biasanya ore makan punya sudu da....tp saiz kat umah ler..bukan mcm kat hotel tu besaw..

    ReplyDelete