Saturday 21 April 2012

Assalamualaikum dan salam mesra....
   Hari ini sungguh meletihkan, dengan penuh semangat Mek Yah menyiapkan kerja rumah dengan harapan bole membaking dengan tenang....tetapi rupa-rupanya banyak pulak gangguan....kek dah siap..strawberry pulak dah kehabisan stock....tak puashati, so Mek Yah pun pergi mencari ke market berdekatan...tidak ada plak...sudahnya terpaksalah Mek Yah ubahkan fikiran..nasib baik ada suami yang penyabar boleh mengikut keranah Mek Yah..Jom ler kita sama-sama tengok apa yang Mek Yah dah buat...
Kek pertama tu masa ada strawberry....yang kedua tu sebagaimana cerita tadi ler....
   Oooppp...sebelum terlupa Mek Yah nak beritahu, recepi asalnya Mek Yah belajar dengan rakan FB Mek Yah...namanya sungguh mengoda..Duyung Sweet Laling...orangnya pun..eemmm mengancam..

Japanesse Cotton Cheese Cake 

Bahan-bahan

  • 140 gm gula halus
  • 6 biji telur  ( Mek Yah guna gred A)
  • 1 sudu kecil KFC cream of tar tar
  • 50 gm butter
  • 250 gm cream cheese
  • 100 ml susu segar ( Apa-apa jenama pun ok)
  • 60 gm tepung kek
  • 20 gm tepung jagung
  • 1 sudu makan juice lemon. ( Tapi kalau terdesak sangat, boleh jugak ganti dengan cuka makan)
Cara

  1. Cairkan keju, susu n butter atas api..sambil d kacau sentiasa jgn biarkan berketul ( Kalau bketul kena tapis)
  2. Masukkan tepung kek, jagung,kuning telor dan lemon..pukul rata, guna whisker jea
  3. Dlm bekas lain...pukul putih telur, gula dan cream of tartar...hingga kembang (merinque)..(guna mangkuk yg kering)
  4. Masukan putih telur dan cheese cara berselang seli sambil d kaup balik sampai habis...
  5. Sedia loyang..alaskan dengan  kertas minyak...dan bakar dgn cara steam bake..selama 1 jam...

   #..Jangan lupa..asingkan putih dan kuning telur dulu ya..


  Siap...jom kita tengok macam mana rupa kejadiannya..

Japanesse Cotton Cheese Cake _ Mek Yah
                 
  Eeemmm macam mana..bole lah ya......susah jugak Mek Yah terbalikkannya tadi....maklumlah sebab lembut sangat...takut terkemek pulak..nanti tak cantik untuk di decokan..mata pun sakit....padahal sebenarnya Mek Yah nie..agak kasar orangnya...ala-ala brutal gitu....tapi nasib baik bila kendalikan kek ini lemah lembutlah pulak....JMeh ler kita decokan..kek nie tak susah nak buat deco..Mek Yah guna blueberry jelly dan buah strawberry jea...curahkan keatas kek dan tompok-tompokkan buah tu...nak nampak cantik macam ala-ala bunga Mek Yah belahkkan buah tu..lagi jimat ler..hehehe..ini dia rupanya
JCCC Blueberry _ Mek Yah

   
  Dengan menggunakan recepi yang sama, Mek Yah jugak menyiapkan tempahan dari seorang kawan. Katanya teringin nak merasa Mek Yah punya JCCC kek...kalau kek2 biasa tu sudah beberapa dia oder..
Jadi inilah kek mek yah buat untuk dia..tapi kali ini mek yah guna fresh creamlah pulak...plus dengan coklat ganache


Bahan Cream

  • 1 cawan freshcream...Mek Yah guna Emborg tu..1 kotak kecil tu pon dah cukup.
  • 1/2 cawan gula aising....
Cara
  1. Putarkan dulu sekejap cream tu..biar dia kembang...jangan lama..nanti keras pulak.
  2. Masukkan aising yang sudah di ayak terlebih dahulu dan putar sekejap...
  3. Siap...
  Mek Yah gunakan cream ini untuk buat frame kek...supaya bila Mek Yah letakkan coklat ganachi nanti tidak terkeluar tidak tentu arah....

  Bahan Coklat 
  1. 1 sudu makan sebuk koko
  2. 1/2 sudu makan tepung jagung
  3. 1/4 cawan fresh cream
Cara
  1. Masukkan semua bahan di atas ke dalam periuk kecil dan panaskan di atas api pelahan sambil di kacau-kacau tanpa henti. 
  2. Pastikan adunan sudah berbuih-buih seperti mendidih dan tidak berketul...
  3. Biarkan sejuk buat seketika....dan curahkan ke atas kek...
  4. Siap...
Apa kata Mek Yah tayangkan hasilnya....
JCCC Fresh Cream Coklat_Mek Yah


  Mek Yah nie sebenarnya masih dalam process belajar...jadi hasilnya agak nampak keras tangan betul...
Apa pun terimalah..ini saja yang termampu buat masa ini....









No comments:

Post a Comment